Danes bomo skuhali bolonsko omako(v italjanščini:bolognese). Še preden začnemo z receptom in pripravo pa si oglejmo zanimivosti o jedi.
Kot smo že rekli se bolonski omaki v italjanščini reče bologneze. Že samo ime jedi nam razkrije mesto izvora in to je Bologna. Bologna je mesto, ki leži v regiji Emilija Romanija(v italjanščini:Emilia Romania). Prvi, ki naj bi skuhal bolonsko omako je bil Alberto Alvisi po vzoru francoskega raguja. Tukaj vam prilagam pripravo jedi:
Sestavine za 6 oseb:
-500g mletega mesa
-2 velika korenčka(cca. 240g)
-1 polovica srednje velike čebule(cca. 60g)
-2 polčevinki paradižnikove mezge(800g)
-Olje, sol, začimbe
-80g pancete
-Žlica smetane za kuhanje
-600ml vode ali jušne osnove
Priprava:
1.Najprej nasekljamo čebulo in narežemo panceto. Potem olupimo in naribamo korenje.
2. Ponev pokaplajamo z oljem in vanjo stresemo čebulo. Ko čebula porumeni dodamo panceto in jo pražimo 2-3min(cel čas mešamo). Zatem dodamo korenje in ga prav tako pražimo 2-3min(poleg tega pa mešamo). Dodamo meso in vodo ali jušno osnovo. V ponev damo začimbe(lovor, rožmarin...).
3. Ko voda ali jušna osnova izhlapi dodamo paradižnikovo mezgo in vino. Kuhamo 40 min(občasno pomešamo in ko voda ali jušna osnova izhlapi jo dodamo.) Po približno 40min dodamo še smetano, poper, sol in pomešamo. Bolonska omaka je nared!
Upam, da vam je bil recept všeč in naslednji del pride v roku 20min, saj sta recepta povezana in jaz sem jih skuhala isti dan za isti obrok. To so njoki!
Lp,
Love girl:heart:
Odgovori:
Ly, Sara:purple_heart:
I LOVE COOKING:heart_eyes:
LYSM
Moj odgovor:

Svetovalnica
SOVRAŽM FIZKO
Pač js mam same dobre ocene, večinoma 5 pa kšna 4 pa letos sm prvič 3 dubla
Torej js sm bla dons uprašana in pr ns tko sprašuje da da za vsako oceno eno vprašanje torj za 2 dobiš eno, pol za 3 in tko naprej
No in ko sm js pršla do vprašanja za 4 mi ni šlo tko dobr ampak sm skor prov povedala pa je reku da bo to 3 ampak on da zmeri še eno uprašanje sploh če maš use v DZ-ju rešeno in js sm mela in sm učitla vprašala če ne morm dobit še enga uprašanja pa je reku da ne
No in sm dubla 3 in ja cel razred ni mogu vrjet sam men se to ful ni zdel pošten
Pč js sm misla da je ta učitelj zlo prjazn
Tko res ni blo fer
In kar je zdej fora js si ne upam doma povedat sam ne morm se glih zlagat kt vejo da sm bla uprašana in grozn
Kar je pa še najhujš je to da sm bla pol js tok jezna da nč nism pisala v zvezek pa DZ in pol se je učitelj zadnjih10 min napizdil name da če se bom trmala da ne bo nč boljš pa da ne more dat on sto uprašanj kr je treba za 4 znat
Pč pred celim razredom me je napizdu in zdj ga sovražm in pr fizki mam ocene 4 5 3 pa še en test bomo mel sam tut če test npr 5 dobim ne mirm met več 5 zaključen ane? No pč to mi je zdj tko znižal povprečje.... In js sm tok jezna pa ful me je strah staršem povedat sploh fotr bo ful težil sam pomoje bol na uçitla jezn k name... Pa še fora je da je bil men neki časa ušeč od učitla sin k tut ma našo šolo hod sammi zdj že velik časa ni več sam useen ne morm si oprostit da sm misla da je učitlj za fizko prjazen
Prosim pomagitee
Obvestila
DODATNE UGODNOSTI ZA NAROČNIKE
Naročniki revije Pil, pozor!
Na Pilovi spletni strani imate naročniki revije posebne ugodnosti. V klepetalnici lahko z drugimi naročniki klepetate v ločeni sobi klepetalnice, ustvarjate teste v Galaksiji testov ter na vseh forumih objavljate fotografije in risbe.
Vse, kar potrebujete za aktivacijo ugodnosti, je naročniška številka.
Naročniško številko dobiš na e-poštni naslov, ki si ga vpisal/a na naročilnico. Dostop do dodatnih vsebin za naročnike lahko aktiviraš tudi tako, da vpišeš ime in priimek plačnika naročnine (to je najverjetneje eden od staršev oz. skrbnikov). Če številke nikakor ne najdeš, piši na revije@mladinska-knjiga.si in ti bomo pomagali.
Kam vneseš naročniško številko? Klikni desno zgoraj na svoj vzdevek in izberi “Dostop za naročnike” ali pojdi direktno na povezavo https://www.pil.si/mojprofil/aktivacija.