Današnja tema je KULINARIKA. Kaj vse nam pade na pamet, ko rečemo to besedo? Veliko stvari...Danes vam bom povedala nekaj o kulinariki po svetu saj je čisto drugačna kot naša.
Pa si poglejmo tradicionalne božične jeddi po nekaterih Evropskih državah. Zanimivo je, da imajo lahko tudi naše sosednje države tako drugačno kulinariko in običje od nas. :slight_smile: Vsaka ima svoje razloge in svoje legende ter tradicije...:star2:
POLJSKA: Poljska je prepoznavna po cmokih, polnjenih s pire krompirjem, s skuto in z zeljem. Sliši se slabo, a poglejte sliko, ob kateri se vam bojo začele cediti sline! :eye:
https://www.citylife.si/storage/image/201812/cmoki.jpg
ITALIJA: Kdo ne pozna slastne italijanske pizze in kdo še ni jedel testenin s paradižnikovo omako in s parmezanom? To je zagotovo specialiteta, ki ni zaželena le v Italiji, ampak po vsem svetu...:pizza:
Poleg tega pa najdemo v Italji še nekaj zanimivih jedi. Med njimi je tudi "Feast of the Seven Fishes''. To pomeni, da pripravijo sedem različnih rib, na sedem različnih načinov. Jedi so ocvrte, prekajene, postrežene s paradižnikovo omako, vse pa so postrežene skozi celoten večer. Mmm...že diši kajne? :yum:
Kaj pa diši iz nizozemske kuhinje? Poglejmo...:boom:
NIZOZEMSKA:Nizozemci se za Božič pogostijo z jedjo, ki se ji reče Gourmetten. To je jed, ki je podobna fondiju, le, da pri pripravi ne uporabljajo sira, ampak dodajo pečeno meso, zelenjavo in ribe. Nizozemci slovijo tudi po omletah ter po palačinkah, ki pa jih ne sladkajo, ampak jim dodajo kar različne omake in česnov kruh.
https://www.citylife.si/storage/image/201812/fondi.jpg
Zdaj, ko smo se nekaj novega naučili, pa preidimo nazaj domov. Slovenija je polna zanimivih običajev, tradicij ter seveda ZNAČILNIH JEDI. Med njih spadajo: KRALJICA-POTICA:yum:, seveda Kranjska klobasa, Prekmurska gibanica, Blejska kremšnita...
Zdaj pa recept za zelo okusno Blejsko kremno rezino. Naj vam tekne;
ZA 4 OSEBE:
1l mleka
2 vanilijeva pudinga
4 jajca
1 vrečka vanilinega sladkorja
22 dag sladkorja
2 žlici moke
0,5 l sladke smetane
2 vrečki kremfiksa
1 zavoj listnatega testa
0,7l mleka daš kuhat. 3dcl mleka, rumenjake, polovica jogurtovega lončka sladkorja, vanili sladkor, puding in moko zmešaš in vliješ v vrelo mleko in mešaš 10 minut.
Odložiš na hladno. Beljake in polovico jogurtovega lončka sladkorja stepi in naredi sneg. Na koncu daš sneg v kuhano maso in dobro zmešaš in vliješ v pekač.
Postaviš čez noč na hladno da se strdi. Namažeš s smetano in daš na vrh še testo ter posuješ s sladkorjem v prahu.
Potrebno je veliko vztrajnosti in volje, a če boste to imeli, vam bo uspelo!
Lep dan
Spring
Odgovori:

Moj odgovor:

Svetovalnica
METODE ZA UČENJEE
Js sm mal preveč prokrastinirala in mam zdej *modra*3 dni*modra* da se naučim cel zvezek za geografijo od tega leta (CCA 40 strani). Zanima me, če ima kdo kakšne dobre metode za učenje ( najboljš če so hitre ) ČE MI NE RATA BOM PA PAČ OSTALA DOMA PA MAM POL 5 DNIII. Hvala kdor bo odgovoriu in vem da bi se mogla prej učit ampak too late now :,).
Obvestila
DODATNE UGODNOSTI ZA NAROČNIKE
Naročniki revije Pil, pozor!
Na Pilovi spletni strani imate naročniki revije posebne ugodnosti. V klepetalnici lahko z drugimi naročniki klepetate v ločeni sobi klepetalnice, ustvarjate teste v Galaksiji testov ter na vseh forumih objavljate fotografije in risbe.
Vse, kar potrebujete za aktivacijo ugodnosti, je naročniška številka.
Naročniško številko dobiš na e-poštni naslov, ki si ga vpisal/a na naročilnico. Dostop do dodatnih vsebin za naročnike lahko aktiviraš tudi tako, da vpišeš ime in priimek plačnika naročnine (to je najverjetneje eden od staršev oz. skrbnikov). Če številke nikakor ne najdeš, piši na revije@mladinska-knjiga.si in ti bomo pomagali.
Kam vneseš naročniško številko? Klikni desno zgoraj na svoj vzdevek in izberi “Dostop za naročnike” ali pojdi direktno na povezavo https://www.pil.si/mojprofil/aktivacija.