PARADIŽNIKOVA ŠAKŠUKA
*modra*Šakšuka z rakci:*modra*
1-2 šalotki
100 g brokolijevih cvetov
500 g špargljev
150 g paradižnika
česen v prahu Maestro
sol
mleti poper Maestro
mleta kumina Maestro
curry Maestro
600 g gamberov
nasekljan peteršilj
8 jajc
8 prepeličjih jajc
2 dl Radenske Classic
*modra*Paradižnikova omaka:*modra*
4 zreli paradižniki
1 manjše korenje
1-2 šalotki
mleti česen, origano Maestro
*modra*Konfiriran paradižnik:*modra*
oljčno olje
150 g mini paradižnika
vejica peteršilja
1-2 lovorjeva lista Maestro
poper v zrnju Maestro
sol
limonina lupinica in sok za marinado gamberov
*b*PRIPRAVA:*b*
Gambere očistimo. Nekaj očiščenih repkov pustimo na strani in jih popražene mariniramo z oljčnim oljem in limoninim sokom, soljo in poprom. Ostale repke uporabimo za peko.
Šalotko očistimo, drobno narežemo in prepražimo na oljčnem olju. Dodamo očiščeno in narezano zelenjavo ter popražimo. Primešamo še na krhlje narezan mini paradižnik, začinimo s kumino, curryjem, solimo in popramo. Pražimo še par minut, nato primešamo nasekljan peteršilj ter narezane očiščene gambere. Pražimo še minuto ter odstavimo.
Iz rakovih oklepov in ostankov zelenjave skuhamo jušno osnovo, s katero zalivamo paradižnikovo omako.
Zelenjavno mešanico nadevamo v modele za peko. Prelijemo jih z jajci, ki smo jih penasto umešali z Radensko da prekrijemo zelenjavo. Na vrhu okrasimo z rakcem in špargljem. Pečemo v pečici. Ko je skoraj pečena na vrh ubijemo prepeličja jajca ter pustimo, da zakrkne.
Večje paradižnike narežemo na kocke. Šalotko narežemo ter na oljčnem olju prepražimo, dodamo nasekljano korenje ter česen. Pustimo, da česen zadiši ter primešamo še narezan paradižnik in origano. Začinimo s soljo in poprom. Po potrebi zalivamo z rakovo jušno osnovo. Ko se omaka nekoliko pokuha jo s paličnim mešalnikom zmiksamo ter jo precedimo.
Mini paradižnike operemo ter dobro osušimo, pustimo jim peclje. Položimo jih v manjšo kozico ter prilijemo oljčno olje. Dodamo začimbe in limonino lupino ter pristavimo na nizkem ognju. Ko se temperature dvigne toliko, da začne brbotati vse skupaj odstavimo, oz. pustimo na nizkem ognju, da počasi mehča paradižnike. Narejene vzamemo iz olje ter jih nekoliko osušimo na kuhinjski brisački ter serviramo.
*b*DOBER TEK!*b*
*i*Recept sta pripravila Julija in Jakob iz OŠ Hruševec, Šentjur.*i*
Odgovori:
A to NUJNO rabi bit Maestro?
Moj odgovor:

Svetovalnica
Osamljenost😭😭
Jaz se počutim grozno osamljeno.
Vsi imate nekoga od mene pa se vsi nekako... oddaljujejo, kot da bi pozabljali da obstajam.
Grozno.
Zna kdo pomagat?
(saj vem da sem neumna pa čudna pa ŠE NEKRAT NEUMNA)
Obvestila
DODATNE UGODNOSTI ZA NAROČNIKE
Naročniki revije Pil, pozor!
Na Pilovi spletni strani imate naročniki revije posebne ugodnosti. V klepetalnici lahko z drugimi naročniki klepetate v ločeni sobi klepetalnice, ustvarjate teste v Galaksiji testov ter na vseh forumih objavljate fotografije in risbe.
Vse, kar potrebujete za aktivacijo ugodnosti, je naročniška številka.
Naročniško številko dobiš na e-poštni naslov, ki si ga vpisal/a na naročilnico. Dostop do dodatnih vsebin za naročnike lahko aktiviraš tudi tako, da vpišeš ime in priimek plačnika naročnine (to je najverjetneje eden od staršev oz. skrbnikov). Če številke nikakor ne najdeš, piši na revije@mladinska-knjiga.si in ti bomo pomagali.
Kam vneseš naročniško številko? Klikni desno zgoraj na svoj vzdevek in izberi “Dostop za naročnike” ali pojdi direktno na povezavo https://www.pil.si/mojprofil/aktivacija.